Aktualitet

Vaksina Pfizer, efektive në testimin e parë me përmasa të gjëra në botë

Një testim i vaksinës COVID-19 të kompanisë Pfizer tek më shumë se gjysmë milioninjerëz konfirmon se ajo është shumë efektive në parandalimin e rasteve serioze osevdekjes, edhe vetëm pas një doze. Rezultatet e botuara të mërkurën, nga një fushatë vaksinimi masive në Izrael, japinsiguri të fortë se përfitimet e vërejtura në testime në përmasa më të vogla dhe tëkufizuara, u përsëritën kur vaksina u përdor shumë më gjerësisht në një popullatë nëgrupmosha dhe kushte të ndryshme shëndetësore.  Vaksina ishte 92% efektive në parandalimin e sëmundjes së rëndë pas dy dozave dhe62% pas një doze. Efektshmëria e saj e vlerësuar për parandalimin e vdekjes ishte 72% dyose tre javë pas dozës së parë, një nivel që mund të përmirësohet ndërsa konsolidohetimuniteti me kalimin e kohës. Ajo rezultoi po aq efektive tek njerëzit mbi 70 vjeç sa edhe tek të rinjtë. "Kjo është jashtëzakonisht inkurajuese, më mirë se sa kisha parashikuar," tha Dr. Gregory Poland i klinikës Mayo. Dr. Buddy Creech i Universitetit Vanderbilt pranoi: "Edhe pas një doze mund të shohimnjë efektshmëri shumë të lartë në parandalimin e vdekjes," tha ai. Asnjë prej mjekëve nuk kishte ndonjë rol në studimin e Izraelit, por të dy janë tëpërfshirë në studime të tjera të vaksinave të koronavirusit. Dy mjekët gjithashtu thanë se rezultatet e reja mund të jenë një shtysë për tëkonsideruar shtyrjen e dozes së dytë, ashtu siç po provon Britania, ose për të dhënë njëdozë në vend të dy për njerëzit që e kanë kaluar tashmë COVID-19, siç po bën Franca, për t’i përdorur më me kursim rezervat e kufizuara. "Unë do të preferoja më mirë që 100 milionë njerëz të merrnin një dozë sesa 50 milionënjerëz të merrnin dy doza," tha dr. Creech. "Jam shumë i inkurajuar nga të dhënat përmarrjen e një doze" në rezultatet nga Izraeli, të cilat u botuan nga Revista Mjekësore e New England....

Udhetimi im

Shpresa e Humbur | Lost Hope Short Film 2020

Shqiptaret e burgosur ne Britani

Albcontacts

Diaspora

TV The Albanian

Opinion

Kulture

Turizem

Sport

Vendi

Edukimi

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.