Gëzim Alpion “OBJEKTIVITETI ËSHTË I SHENJTË”

 

Esmeralda Sadikaj

14 VITET E PARA I KALON NË VENDLINDJEN E TIJ të dashur që nuk e heq nga mendja, në Dibër. Aty hodhi hapat e parë, u edukua dhe arsimua. U shpërngul në kryeqytet për të vazhduar studimet në shkollën e mesme të gjuhëve të huaja ‘Asim Vokshi’ dhe pas kësaj në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë në degën e gjuhës angleze.
Bëhet fjalë për intelektualin shqiptar Gëzim Alpion. Studentit me rezultate të larta iu dha mundësia të studionte në Universitetin e Kajros në Egjipt në 1985 e më vonë studimet e nivelit Master në Durham të Britanisë së Madhe. ‘Në atë kohë ne shqiptarët ishim akoma një ‘specie’ e rrallë në Angli, veçanërisht në botën akademike angleze, kështu që ishte e natyrshme që njerëzit të reagonin me interesim kur mësonin se isha shqiptar. Më bëri përshtypje që në fillim kortezia që profesorët në Universitetin e Durhamit tregonin ndaj meje dhe vlerësimi ndaj studimit tim megjithëse edhe ata në fillim nuk e fshehën habinë se përse në shqiptar ishte i interesuar në shkrimtarët si James Joyce dhe D. H. Lawrence,’ na tregon Gëzimi për fi llesat e tij në Britani.
Doktorata nga Universiteti prestigjioz i Durhamit i mundësoi që në vitin 1997 të fi llonte karrierën akademike në Angli. Si akademik në këtë vend kishte lirinë të përzgjidhte temat studimore për të cilat ishte i interesuar dhe të shprehej hapur për gjithçka si në botimet dhe në leksionet e tij, të cilat bazohen kryesisht në studimet që ka kryer në Angli për më se 20 vjet. ‘Ngarkesa e ulët e mësimdhënies më jep mundësi të merrem me studime që kërkojnë kohë dhe përkushtim. Për mua, është privilegj që ushtroj aktivitetin akademik në një institucion me reputacion ndërkombëtar si universiteti i Birminghamit,’ thotë Gëzimi.
Për të objektiviteti është i shenjtë, atë veçon si çelës të suksesit të tij. Studimet dhe leksionet e tij i bazon në arsye dhe jo në emocione, edhe pse thekson se studimet pa pasion janë studime pa jetë. E rëndësishme është që emocionet dhe pasionet nuk duhet të kompromentojnë integritetin dhe paanshmërinë e studiuesit dhe studimeve.
Edhe pse ka mbi 20 vite që nuk jeton më në Shqipëri, ka tentuar të çojë dijet e tij në të mirë të komunitetit. Përkatësisht me anën e dy peticioneve që janë të ndryshme, por që janë në shërbim të Shqipërisë dhe shqiptarëve. Bëhet fjalë për ‘Rrugën e Arbërit’ dhe ‘Shenjtërimi i Nënë Terezës’. Rruga e Arbërit do të sjell më pranë Shqipërisë bashkëatdhetarët tanë në Kosovë dhe Maqedoni. Po ashtu, kjo vepër do të na sjell më pranë etniciteteve dhe kombeve të tjerë në Ballkan dhe do të kontribuoj në integrimin e mëtejshëm të Ballkanit në komunitetin Evropian. Në lidhje me nismën për Nënë Terezën, Gëzimi është i sigurtë se një ditë do të shenjtërohet. Intelektuali shqiptar shprehet:‘Peticioni për ‘Shenjtërimin e Nënë Terezës’ është një nismë që synon të ndihmojë miqtë e Nënë Terezës në Selinë e Shenjtë që të intensifikojnë lobimin pasi askush nuk shenjtërohet pa një lobim të fuqishëm. Problemi ështeë se ky proçes, që u nis me entuziazëm nga miku i saj Papa Gjon Pali II, në shenjë mirënjohje për shërbimet që ajo i bëri Kishës dhe papatit te tij, u la pas dore pas vdekjes së tij në vitin 2005.’ Këto dy projekte janë shenjë që ai nuk e harron atdheun dhe ka një domethënie të veçantë për të.
gez

Atdheu për të është fëmijëria. ‘Lidhja me atdheun është më e ngarkuar emocionalisht, pasi vendi që kemi lënë pas nuk është në stadin e vendeve të zhvilluara ku operon një shtet efi kas, siç shikojmë në vendet ku jetojmë. Kjo e bën lidhjen e diasporës me Shqipërinë më të komplikuar dhe disi të tensionuar,’ thotë z.Alpion.
Ai suksesin dhe arritjet e tij ja dedikon bashkëshortes së tij Dashit, të cilën e cilëson si një shoqe dhe bashkëshorte ideale. Sipas tij, në emigrim prindi nuk duhet të harrojë se për fëmijët, të jetuarit në një vend të huaj paraqet sfi da nga më të ndryshmet. Prindi ka të drejtë ta këshillojë fëmijën për shkollën dhe karrierën por jo të vendos për të. Në këtë drejtim duhet të
kemi më shumë besim te fëmijët. ‘Fëmijët në emigrim kanë dy atdhe dhe dy kultura. Ky ‘dyzim’ nuk duhet interpretuar si krizë identiteti por si një avantazh. Ne duhet të espektojmë këtë përkatësi dyfi she të fëmijëve tanë pasi vetëm kështu i ndihmojmë ata të jenë qytetarë të mirë shqiptaro-britanik.’shton Gëzimi
Thekson si thelbësore për shqiptarët e Britanisë investimin në arsimimin e fëmijëve dhe integrimin me dinjitet në shoqërinë britanike.
Gëzim Alpion ka studiuar për BA dhe MA në Universitetin e Kajros dhe PhD në Universitetin e Durhamit në Angli. Aktualisht është sociolog në Departamentin Shkencave Politike dhe Studimeve Ndërkombëtare, Drejtor i Programeve të Kombinuara pranë Shkollës së Qeverisjes dhe Shoqërisë në Universitetin e Birminghamit, anëtar i Shoqatës Sociologjike Britanike (Grupit Studimor Weber), dhe anëtar i bordit të disa revistave shkencore, përfshirë revistën ‘Celebrity Studies’, që botohet nga Routledge. I specializuar për Modernizëm, Alpion boton kryesisht për sociologjinë e fesë, suksesit, mediave dhe nacionalizmit. Ai konsiderohet nga kritika si autori më autoritar për Nënë Terezën në gjuhën angleze. Librat e Alpion janë botuar në anglisht dhe italisht në Angli, Amerikë, Kanada, Itali, Indi dhe së shpejti në Irlandë. Studimet e tij janë botuar në disa revista të mirënjohura shkencore. Dy dramat e Alpion janë vënë në skenë me sukses në një numër qytetesh në Angli në vitin 2002, 2006 dhe 2008. Aktualisht, Alpion po studion errësirën shpirtërore të Nënë Terezës në kontekstin post-modernist.

Botimet kryesore të Alpion janë: ‘Mother Teresa:
Saint or Celebrityë’ (Routledge 2007; Routledge India 2008; Salerno Editrice 2008),
‘Encounters with Civilizations: From Alexander the Great to Mother Teresa’, (Transaction Publications 2011), dhe ‘If Only the Dead Could Listen’ (Globic Press, 2008).

Shkrimet e tij për aspekte të ndryshme të politikës, kulturës dhe identitetit në kontekstin e Britanisë së Madhe, Ballkanit, Indisë dhe Lindjes së Mesme janë botuar në nje numër gazetash përfshirë ‘The Guardian’, ‘The Middle East Times’, ‘The Birmingham Post’, ‘The Hürriyet Daily News’ dhe ‘Hindustan Times’